Het labyrint maakt ons zwervers pelgrims. 

Ik werk als labyrintcoach en trainer.  Al meer dan 20 jaar staat het labyrint centraal in wat ik doe en meer dan 1.000 mensen zijn getraind in het gebruik van labyrinten voor persoonlijke ontwikkeling en transformatie.

Mijn werk is gebaseerd op de overtuiging dat het lopen van het labyrint iedereen kan helpen om verbinding te maken met hun innerlijke wijsheid en om hun weg te vinden in uitdagingen. Ik gebruik labyrinten in mijn coaching- en trainingssessies om mensen te helpen om:

  • Zelfbewustzijn vergroten
    en intuïtie ontwikkelen.
  • Doelen stellen en bereiken in het leven.
  • Interne conflicten oplossen door middel van I.F.S.
  • Herstellen van een trauma
  • Rust en balans vinden en het leven
    Musterd heeft verschillende boeken geschreven over labyrinten, waaronder het boek Vingerlabyrintlopen

Naast retraites en trainingen. geef ik ook online cursussen en workshops over labyrinten.

In het labyrint verlies je alleen dat, wat niet meer bij je past.

Het leven is een les in loslaten. Vanaf de eerste stappen die je zet op je levenspad, tot aan het punt waar je weg stopt, word je telkens geconfronteerd met de vraag wat nog bij je past en ook wie. Naast overtuigingen van anderen of van je zelf, laat je ook mensen toe en weer los op jouw levensweg. Dit kan een bewuste keuze zijn, maar ook gedwongen door bijvoorbeeld het verlies van dierbaren. Het labyrint kan je helpen om dat los te laten wat je los mag laten en is zo een krachtige en milde manier om je bewust te worden van jouw Hero’s Journey, het persoonlijk avontuur naar je Kern.

Het lopen van het labyrint is de manier om te voelen en te beleven wat je nog hindert te zijn wie je vanuit je kern bent. De weg naar het middelpunt van het labyrint staat voor het ontdekken hoe jouw ervaringen en verbinding met anderen je leven beïnvloeden. Tijdens het lopen van de wendingen maak je contact met de verschillende aspecten van je levenspad en zo ontstaat de rode draad van jouw leven.

Elke wending van het labyrint is te koppelen aan een levensfase, chakra of deugd. Tijdens het lopen ervaar je de verschillende aspecten van je leven en wie je daarin gevormd hebben. Ook voel je wat niet meer bij je past in het nu en laat je dat los. Dit kan pijnlijk zijn, met het nodige aan verdriet en rouw. Maar het lopen in een labyrint met aandacht en focus op dat wat je wilt loslaten maakt dat proces dragelijk. Het labyrint heeft slechts een weg, je kan niet verdwalen en juist dat vertrouwen in de weg geeft de veiligheid om je verdriet, je angsten en je oude pijn onder ogen te laten komen en met liefde los te laten.

De weg terug naar buiten vanuit het middelpunt van het labyrint, is symbool voor het staan op eigen benen, je loopt nu jouw pad op eigen kracht. In het midden van het labyrint laat je dat achter wat je hindert en vanuit die ervaring ga je nu terug de wereld in, met de wijsheid verworven door de tocht in het labyrint.

 In zijn boek ‘The Power of Myth’ beschrijft Campbell het labyrint, als metafoor voor de Hero’s Journey.  Het labyrint met zijn wendingen en bochten is een beschrijving van het kronkelige pad van zelfonderzoek en weerspiegelt de reis van de held. Door de geschiedenis heen zijn labyrinten gebruikt voor inwijding en zingeving. Het labyrint is het universele symbool voor het transformatieve proces van het afdalen naar de diepten van de eigen psyche, het aangaan van uitdagingen in dit proces en uiteindelijk het vinden van de Kern.

ALS THERAPEUT

Ik heb een 5-jarige hbo-opleiding tot CAM-therapeut gevolgd in Arnhem en al snel gaf ik ook al snel les bij andere academies. Tijdens mijn afstudeerstage zei een bevriende therapeut iets tegen mij wat een grote verandering gaf. Hij zei: “John, naast therapeut ben je eigenlijk veel meer een coach.” Ik begreep pas later wat hij bedoelde met die opmerking. Het coachen van mensen, wat toen nog niet zo vanzelfsprekend was als nu, is nu mijn werk geworden. Daarbij helpt mijn studie Natuurgeneeskunde me enorm bij het ondersteunen van de trajecten door middel van veranderingen in leefstijl en het gebruik van voedingssupplementen

ALS TRAINER

Na mijn studie natuurgeneeskunde, kon ik aan het werk bij een groot bedrijf in voedingssupplementen. Ik werd daar verantwoordelijk voor de training en scholing, zowel intern als extern. Ik werkte met groepen uit de hele wereld die meer wilden weten over onze gezondheidsproducten. Daarnaast trainde ik het team in communicatie en leiderschap.

Later ben ik als zelfstandige trainer aan de slag gegaan. Ik trainde organisaties op het gebied van communicatie, agressie en teambuilding. Ook het trainen van persoonlijk leiderschap, was een veel gevraagde training.

Ik heb later de opleiding tot trainer gedaan en ben nu lid van de NVNC. Ook heb ik de opleiding van Leary gevolgd, zowel in Nederland als in België. Interactiepatronen herkennen en uit knellende patronen stappen, is een vast onderdeel in trainingen, retraites en coachingstrajecten die ik verzorg.

© 2023 John Musterd | Labyrintcoaching & training